Arcplasztika története

Az arcplasztika története nagyon régre nyúlik vissza. Már az ókori Indiában készültek feljegyzések különféle helyreállító-jellegű beavatkozásokról. Azonban az első olyan operáció, mely egyértelműen szépészeti beavatkozásnak számít és dokumentáltak is, 1901-ben végezték. A beavatkozás egy német orvos, Hollander nevéhez fűződik.

Ám az igazi áttörés és az arcplasztika érdemi kezdete az amerikai Dr. Charles Conrad Miller-hez köthető. A doktor általános orvosi képzésben részesült, de 1906-ban megjelent könyve arról tanúskodik, hogy főleg sebészként praktizált, hiszen ő volt az első orvos, aki részletes leírást adott saját plasztikai operációiról. Továbbá ő volt az első, aki nyilvánosan úgy nyilatkozott az arcplasztikáról, mint esztétikai beavatkozásról. A szépészeti beavatkozásokat a sebészet természetes és elkerülhetetlen fejlődési irányaként határozta meg.

A ’30-as években már sokan végeztek tisztán szépészeti beavatkozásokat, főleg arcplasztikát. A sok új kérdést felvető jelenségre Hollywood is felfigyelt és megjelentek az első olyan filmek, melyek témája az esztétikai jellegű plasztikai sebészet volt.

Az arcplasztikai beavatkozások és az azzal kapcsolatos kutatások ugyan továbbra is folyamatosan zajlottak és néhány újítást is hoztak, de a soron következő valódi áttörés a szakmában csak az 1960-as években született, amikor amerikai tudósok és a svéd D. Ralph Millard feltérképezték és részletesen ismertették a mélyebb szövetek felépítését és így új dimenzióba helyezték az arcplasztikát is.

A 20. században már nem születtek gyökeresen új módszerek, azonban az eljárások az anatómiai ismeretek bővülésének és az altatás hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá válásának köszönhetően rengeteget finomodtak. Ebben az is közrejátszott, hogy az arcplasztikai operációk egyre népszerűbbekké váltak és már a hétköznapi emberekben is felmerült az igény az arcplasztikai műtétek iránt. Ezek a középosztálybeli páciensek általában olyan munkahelyen dolgoztak, ahol nem engedhették meg maguknak, hogy hosszú ideig lábadozzanak és jövedelmük sem volt magas. Tehát a sebészeknek alacsony áron, a lehető legkisebb traumát okozó beavatkozást kellet kifejleszteniük. Ez az igény alakította a szépségipart olyanná, amilyennek ma ismerjük. Mára már nem csak a leggazdagabbak kiváltsága az arcplasztika. 

Kapcsolatfelvétel
Név:
E-mail:
Telefon:
Hírlevél