Mellkisebbítés története

Immár húsz éve végeznek mellkisebbítő műtéteket, azonban csupán hat-nyolc éve vált általános, megszokott plasztikai eljárássá. Mára igen népszerű beavatkozás-típussá vált a mellkisebbítés, így sok olyan hölgy fordul plasztikai sebészhez panaszaival, aki tíz évvel ezelőtt még esetleg szégyellt volna mellkisebbítés felől érdeklődni.

A mellkisebbítés fő célja a mell méretét a test többi részével egyensúlyba hozni, tehát, egy az eredetinél arányosabb alak megteremtése annak érdekében, hogy a páciens megszabaduljon a nagy mell okozta kellemetlenségektől, az abból adódó szégyenérzettől.

Régen az átlagon felüli mellmérettel rendelkező hölgyek ugyanúgy együtt kellett éljenek születési adottságukkal, mint azok a hölgyek, akiknek génjeibe a kis mellméret volt belekódolva. Szerencsére napjainkban a nyugati társadalmak a nyitottság és elfogadás jegyében már magától értetődőnek veszik, hogy a nők rendelkezhetnek saját testük és alakjuk felett, tehát nyugodtan élhetnek a kozmetikai plasztikai sebészet nyújtotta lehetőségekkel, és természetesen ez alól a mellkisebbítés sem kivétel.

A társadalom toleráns, nyitott mivolta és a mindenki számára hozzáférhető temérdek információ a kozmetikai plasztikai sebészetet széles körben elfogadottá és elismertté tette, ami segített a nőknek annak felismerésében, hogy szabadon rendelkezhetnek saját testformájuk, alakjuk felett.

A mellkisebbítés hátterében kétféle panasz áll, ezért az eljárás nem sorolható egyértelműen a kozmetikai beavatkozások közé. Hiszen azon felül, hogy az átlagon felüli mellméret sok nőnek okoz szorongást, szégyenérzetet, a nagy mellek komoly hátfájdalmat és gerincpanaszokat okozhatnak. Ezen felül lehet kiváltó oka légzési nehézségeknek, rossz testtartásnak, utóbbinak főleg olyan estben, amikor a páciens melleinek mérete különbözik, és ebből kifolyólag súlyuk is, tehát a hát terheltsége nem kiegyenlített.

Előfordul olyan eset is, amikor férfipáciens keres fel plasztikai sebészeti klinikát mellkisebbítés végett. Sajnos nem ritka a férfiaknál a pubertáskori hormonváltozások által kiváltott mirigyállomány megnagyobbodás, mely a zsírszövet mennyiségére is befolyással van. Ez a nőihez hasonló mell kialakulásához vezethet.

Mint láthatjuk sok indoka lehet a mellkisebbítő műtéteknek. Azonban egy bizonyos, a mellkisebbítés a hat legnépszerűbb plasztikai sebészeti beavatkozás egyike. Az Amerikai Egyesült Államokban 2004-ben már több, mint 100.000 mellkisebbítő operációt hajtottak végre. Az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság recens felmérése szerint a mellkisebbítésre készülő hölgyek túlnyomó többsége igen fiatal és jó egészségnek örvend.

Hasznos tudnivaló, hogy amennyiben a mellkisebbítésre egészségügyi panaszok miatt kerül sor, az egészségbiztosítás fedezi a költségeket.

A ’80-as években a mellkisebbítéseket hagyományos műtéti módszerrel végezték, tehát szikével távolították el a felesleges szövetet. Ma már többnyire zsírleszívást alkalmaznak, mely után csupán apró hegek maradnak.

Bármi is legyen a mellkisebbítés oka, a végeredmény minden esetben ugyanaz kell legyen. A testi arányokkal harmonizáló mellforma és -méret, alig látható hegek, a szoptatási képesség megtartása mellett. És persze elégedetten távozó páciens.

Kapcsolatfelvétel
Név:
E-mail:
Telefon:
Hírlevél