PAL zsírleszívás, alakformálás

Zsírleszívás történetének rövid áttekintése

A zsírleszívás műtét

A felszaporodott, bőr alatt található zsírszövetet vákuummal eltávolítjuk, s vastagságát a környezetben lévő rétegvastagsághoz igazítjuk. Az operáció helyi érzéstelenítésben történik, de nagyobb zsírmennyiség eltávolítása esetén altatást alkalmazunk. A kívánt terület bemérését követően fél cm-es metszéseken keresztül történik a behatolás.
A zsírleszívás technológiájának legújabb módszere a hatásnövelt vibrációs zsírleszívás (PAL – Power Assisted Liposuction). Ez kíméletesebb és gyorsabb eljárás, mint a hagyományos zsírleszívás.
Kevésbé áll fenn az erek sérülésének veszélye, s a vérveszteség is kisebb, ahogyan a műtét utáni terhelés is.

PAL zsírleszívás műtét utáni teendők

Előfordulhat folyadékgyülem-képződés, duzzanat, vagy vérzés. Ezt elkerülendő, az első napokban ajánlott a jegelés (ez segíti a bőr letapadását is). A beavatkozás előtt felpróbált speciális kompressziós ruha viselése nagyon fontos a műtétet követő 4 hétig. A műtét utáni megfigyelési idő lejártával a műtött kísérőjével hazamehet. Az otthoni ellátás megszervezése az előírt tanácsok betartásához hasonlóan a páciensre hárul. Az operációt követő időszakban rendszeresen tartunk kontrol-vizsgálatokat, a további tanácsokat és teendőket ekkor közöljük.

Lehetséges szövődmények PAL zsírleszívást követően

A beavatkozásnak egészségügyi és esztétikai komplikációi lehetnek.

Lehetséges egészségügyi komplikációk zsírleszívás után

Előfordulhat duzzanat, bőrideg-sérülés, savógyülem, gyulladás, utóvérzés, zsírembólia, bőrelhalás. Aneszteziológiai komplikációk is felléphetnek. Mindezen komplikációk manapság egyre ritkábban fordulnak elő az orvostudomány fejlettségének köszönhetően, s amennyiben mégis fellépne a probléma, a kezelés rendszerint problémamentesen megoldható.

Lehetséges esztétikai komplikációk PAL zsírleszívás után

Előfordulhatnak hegproblémák, aszimmetria, elváltozhat a bőrszín, elképzelhető némi felületi kontúregyenetlenség. Ám a felsorolt esztétikai komplikációk mindegyike ismételt beavatkozással orvosolható.

Gyógyulási kilátások PAL zsírleszívást követően

Zsírleszíváskor igen nagy a műtéti sebfelszín, így a műtéti megterhelés is komoly. A beavatkozás megterheli a szervezetet, gyengeség, aluszékonyság is előfordulhat az operációt követő időszakban, ami természetes. A fekvés nem kötelező, de a pihenés néhány napig erősen javallott. A műtét után az érintett terület megduzzadhat, esetenként bőr alatti bevérzés, helyi fájdalom, nyomásérzékenység is tapasztalható. A fájdalom rendszerint csupán néhány napig tart, az általános fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Donalgin, Cataflam) enyhíthetik a kellemetlenségeket. A duzzanat és a véraláfutás néhány hét alatt leapad, illetve eltűnik, fájdalom azonban már nem tapasztalható, csupán sárga, zöld, kék elszíneződés. A végleges forma 6-8 héttel a zsírleszívás után alakul ki, ehhez viszont elengedhetetlen a kompressziós ruha folyamatos viselése.

Állandó eredményről akkor beszélhetünk, ha a testsúly nem változik. A hízás, illetve a fogyás a kezelésen átesett területeket is érinti, de az arányok megváltozásától nem kell tartani.

Zsírleszívás történetének rövid áttekintése

Témák:

Kapcsolatfelvétel
Név:
E-mail:
Telefon:
Hírlevél